Kui vaadata mõne pitsakoha menüüd, ilutseb seal uhkelt kiviahjupitsa, mis tihti ka maksab pisut rohkem. Seda reklaamitakse pisut intensiivsemalt kui tavalist pitsat. Kiviahjupitsa tähendab pitsat, mis on valmistatud reaalses kiviahjus. Seejuures ehtsas puudega köetavas kividest laotud ahjus, mitte elektriahjus. Milles seisneb aga selle pitsaliigi võlu ning miks võiksid pitsa tellimisel eelistada just kiviahjus valmistatud pitsat?

Kõrgemad temperatuurid, kiirem küpsemisaeg

Kiviahjus on temperatuurid kordades kõrgemad kui elektriahjus. Temperatuur võib küündida lausa 800 kraadini. Kõrge temperatuuri tõttu küpseb pitsa tunduvalt kiiremini, kuid ka väga põhjalikult, mistõttu saab pitsa mõnusa krõmpsu ääre, kuid maitsed jäävad perfektselt alles.

Kui kõrge temperatuuri puhul võiks karta, et pitsa saab kõrvetada, siis kiviahjul on teine omadus. Kuumus ei ole pärit ahju põrandast, mis tähendab, et põhi küpseb mõnusalt läbi ilma kõrvetamata.

Pitsakatted on krõbedamad

Kuigi kuumus ei tee pitsa katteks olevatele koostisosadele liiga, saavad need ahju laest hõõguva kuumuse tõttu krõbedama tekstuuri kui üheski teises ahjus. Kuna küpsetusaeg on lühike, jäävad juurviljadesse ja köögiviljadesse vitamiinid ning toitained samuti alles, muutes kiviahjupitsa seega väga tervislikuks.

Unikaalne maitse

Üksnes pitsa, mis on valmistatud kiviahjus, saab unikaalse suitsuse maitse, mida ei ole võimalik saavutada tavalise ahjuga, kus küpsemisaeg on pikem ning temperatuurid madalamad. Kuna kuumus aga hävitab oliiviõli, siis kiviahjupitsadele piserdatakse oliiviõli tavaliselt peale pärast küpsemist.

Ökonoomsem ja tõhusam

Ka rahakoti jaoks on kiviahi kasulikum. Kiviahjus saab küpsetada korraga rohkem kui vaid ühte pitsat ning kuna küpsemisaeg on lühike, saab valmistada rohkem pitsasid sama aja jooksul, mis kuluks tavalises ahjus ühe pitsa valmistamisele. Seetõttu võib juhtuda, et ka restoranis on teinekord kiviahjupitsad hoopis soodsamad.

Kiviahjupitsa on igal sammul tõeline üllataja. Parem maitse, tervislikumad koostisosad ning kiire küpsemisaeg muudavad selle pitsa muljetavaldavaks ampsuks, mida saab nautida kogu perega. Kui soovid aga väljas süües tellida tervislikuma pitsa, siis vali alati kiviahjupitsa, mis maitseb just nii nagu see oleks küpsetatud maatares või koduses ahjus.