Paljud eurooplased, sealhulgas ka eestlased, jumaldavad Itaalia toitu. Alates meie poelettidel olevatest itaaliapärastest roogadest kuni itaaliapäraste restoranideni, pea igal sammul võib näha killukest Itaalia hõngu. Mõned julgemad väidavad lausa, et nende toit on autentne ja kuulub ehtse Itaalia köögi juurde. Kuidas aga eristada reaalset Itaalia toidukunsti neist, kes vaid väidavad end seda olevat? Siin on paar nippi, kuidas neil vahet teha.

Küüslauguleib ei ole Itaalias nii populaarne

Ka paljud Eestis tegutsevad Itaalia restorani serveerivad küüslauguleiba, kuid hoopis teistmoodi, kui seda tehakse Itaalias. Autentne Itaalia küüslauguleib on ekstra neitsioliiviõlisse kastetud röstitud leib, mida on hõõrutud küüslauguga. Euroopa ja Ameerika populaarne küüslauguleib või -sai on tavaliselt hoopis päts, kuhu on sisse pistetud võiga segatud küüslauku. Taolist varianti ei söö pea ükski itaallane, rääkimata Itaalia kokkadest.

Pastakaste segatakse sisse

Kui lehitseda internetis Itaalia toidu pilte, võib näha sadu roogi, kus taldrikule on sätitud kuiv pasta ning selle peale on pandud väike kastmelombike, mida ei ole pasta sisse segatud. See on selge märk, et tegemist ei ole autentse Itaalia köögiga. Itaallased segavad pastat korralikult kastmega, veendumaks, et iga väike tükike pastast saaks kastmega täielikult kokku.

Carbonara pastat ei valmistata tegelikult koorega

Nüüdseks on enamus meist juba harjunud, et igas Itaalia menüüs on Carbonara pasta, mida valmistatakse koorega. Nagu enamike Itaalia toitude puhul, ei valmistata ka Carbonarat koorega ega millegi muuga, mis lisaks üleliigseid kaloreid ja mõttetut rasva. Tegelikult kasutatakse hoopis juustu ja mune, mistõttu on tulemuseks ühtlaselt kreemine pasta.

Itaalia pitsas ei ole kana ega ananasse

Kana ja ananassidega pitsa ei ole paljudele võõras, kuid kui sa soovid maitsta itaaliapärast pitsat, ei kuulu sinna kanaliha, ananass ega ka chorizo-vorst, mis on tegelikult pärit hoopis Hispaaniast. Samamoodi tuleks unustada ketšup, mis ei kuulu mitte kunagi Itaalia kööki.

Juustu kasutatakse mõõdukalt

Juust on küll maitsev, kuid sarnaselt teistele toiduainetele ei kasuta itaallased juustu nii ohtralt nagu on tavaks mujal maailmas. Rohke juustukatte all olevad toidud ei kuulu sugugi Itaalia kööki.

Kui märkad menüüs taoliseid asjaolusid, siis tead, et tegemist ei ole päris ehtsa Itaalia köögiga.